Ce este leasing-ul operational?
Leasingul operational este un serviciu oferit de companiile de profil ce presupune oferirea, in cadrul unui contract de leasing operational incheiat intre doua societati, a unei flote, practic transferarea dreptului de uz pe o perioada determinata de timp in schimbul unei sume de bani achitata de beneficiar in transe lunare, prestabilita in contractul de leasing operational. Suma de bani include pe de o parte costurile de intretinere a autoturismelor din flota, precum si alte cheltuieli conexe precum asigurari, taxe si impozite, reparatii etc. Aceste costuri sunt estimative, astfel ca riscurile sunt suportate de catre compania care ofera serviciile de leasing operational.
Cum este transpus in practica un astfel de contract?
Cele doua companii incheie un contract de inchiriere in baza caruia operatorul de leasing cesioneaza total sau partial flota cedentului, care capata, astfel, drept de folosinta asupra autoturismelor ce fac obiectul contractului pe o perioada cuprinsa intre 12 si 57 de luni. Obligatia corelativa a cedentului este de a achita lunar contraprestatia stabilita in contract, respectiv suma de bani agreata.
Cui se adreseaza serviciile de leasing operational?
Serviciul de leasing operational se adreseaza persoanelor juridice care opteaza pentru externalizarea serviciilor necesare infiintarii si mentenantei unui parc auto. In cadrul companiei exista si produse similare Leasingului Operational, dar care se adreseaza Persoanelor Fizice (inchiriere pe termen lung). Pentru mai multe detalii in legatura cu acest tip de serviciu, puteti contacta departamentul abilitat.
De ce sa optez pentru serviciul de leasing operational?
Serviciul de leasing operational are multiple avantaje, care se pot generaliza la includerea tuturor costurilor de intretinere si a riscurilor asociate unui parc auto. Principalele costuri asociate unui parc auto, incluse in cadrul serviciului de leasing operational sunt:
- Costurile generate de achizitia si deprecierea valorii autoturismului. Spre deosebire de infiintarea unui parc auto ce presupune investitii initiale majore in achizitia de autoturisme, in cadrul unui contract de leasing operational costurile lunare sunt fixe, transpuse in rate egale.
- Costuri inregistrate cu politele de asigurare. Intretinerea unui parc auto presupune inregistrarea de costuri suplimentare cu politele de asigurare CASCO si RCA, care, in cadrul unui contract de leasing operational sunt incluse in rata lunara. In caz de dauna, beneficiarul unui contract de leasing operational va avea la dispozitie toate avantajele oferite de asigurarile incheiate in nume propriu.
- Costurile cu taxele si impozitele prelevate de stat. Contraprestatia lunara stabilita intr-un contract de leasing operational include si taxele si impozitele aferente utilizatii autoturismelor precum ITP, rovinieta, taxe de poluare, taxe de inmatriculare sau radiere a autoturismelor, impozitul annual etc.
- Costuri de mentenanta. Intretinerea unui parc auto presupune revizii periodice efectuate in service-uri autorizate, schimbarea anvelopelor si a consumabilelor la intervalele de timp sau la acumularea numarului de kilometri prevazut in fisa tehnica a autoturismului, montajul si stocarea anvelopelor in functie de sezon etc. Toate aceste costuri sunt incluse in rata lunara, astfel ca nu vor reprezenta cheltuieli suplimentare ale beneficiarului.
- Cheltuieli asociate reparatiilor, servicii door to door. Cheltuielile necesare repararii autoturismelor sunt, de asemenea, incluse in rata lunara. In plus, beneficiarul unui contract de leasing operational nu va avea nevoie sa indisponibilizeze personal pentru a duce masinile in service, acest serviciu fiind, de asemenea, inclus in contractul de leasing operational. Pe durata efectuarii reparatiilor, timp in care autoturismul este imobilizat in service, beneficiarul contractului de leasing operational va avea la dispozitie un autoturism de inlocuire.
- Cheltuieli cu personalul. In cazul unui parc auto propriu, este necesara angajarea de personal suplimentar delegat cu intretinerea si monitorizarea parcului auto. Daca se opteaza pentru un contract de leasing operational, aceste cheltuieli pot fi excluse deoarece sarcinile aferente personalului propriu sunt transferate in sarcina operatorului de leasing.
Serviciul de leasing operational include si o serie de alte avantaje precum:
- beneficii fiscale- rata lunara aferenta unui contract de leasing operational este deductibila integral.
- riscuri reduse- in cadrul unui contract de leasing operational sunt eliminate riscurile unor cheltuieli imprevizibile, ce pot afecta in mod direct cash flow-ul societatii deoarece rata lunara este fixa, avand aceeasi valoare pe toata durata desfasurarii contractului. De asemenea, riscurile asociate modificarilor legislative privind exploatarea autoturismelor sunt eliminate, acestea cazand in sarcina operatorului de leasing.
- flexibilitate- contractul de leasing operational ofera beneficiarului o flexibilitate crescuta privind numarul de masini din flota si durata exploatarii acestuia deoarece, asemenea oricarui contract civil, contractul de inchiriere poate fi modificat in orice moment prin act aditional, putand fi astfel ajustat in functie de nevoile clientului.
- eficienta- o cheltuiala fixa va prezenta intotdeauna avantajul predictibilitatii, putand estima in mod corect si concret cheltuielile companiei si putand calcula anticipativ rentabilitatea. De asemenea, in cazul companiilor nou infiintate, investitiile in flota proprie pot dezechilibra financiar compania, in timp ce o rata fixa va fi mai usor de gestionat.
Serviciul de leasing operational devine, astfel, o solutie eficienta pentru companiile care prefera siguranta, previzibilitatea si asumarea unor cheltuieli fixe in detrimentul riscurilor asociate detinerii si intretinerii unui parc auto propriu.